IATA: 2023 - cel mai sigur an …

IATA: 2023 - cel mai sigur an in toata istoria aviatiei civile

IATA: 2023 - cel mai sigur an in toata istoria aviatiei civile

Asociatia Internationala de Transport Aerian (IATA) a publicat Raportul anual privind siguranta zborurilor pentru anul 2023. Aviatia pentru pasageri continua sa faca progrese in ceea ce priveste siguranta, iar dupa cativa parametri 2023 este cel mai sigur an in toata istoria aviatiei.

Chiar daca au fost tocmai 37 de milioane de miscari de avioane in 2023 (jet si turbopropulsoare), adica cu 17% mai mult fata de anul precedent — in 2023 nu s-au inregistrat accidente mortale care au implicat avioane jet (cu reactie).

Cu toate acestea, a existat un singur accident mortal care a implicat o aeronava cu turbopropulsoare (in Pokhara, Nepal). Merita de mentionat ca Nepal este considerata una dintre cele mai periculoase tari din lume pentru operatiuni aeriene din cauza terenului dificil, schimbarilor bruste de vreme si a avioanelor invechite.

Rata tuturor accidentelor a fost de un accident la fiecare 1,26 milioane de zboruri, o imbunatatire considerabila fata de 2022 si cea mai scazuta rata din peste un deceniu.

Riscul de accident mortal s-a imbunatatit la 0,03 in 2023 de la 0,11 in 2022 si 0,11 pentru cei cinci ani, 2019-2023. La acest nivel de siguranta, o persoana ar trebui sa calatoreasca cu aerul in fiecare zi timp de aproximativ o suta de mii de ani pentru a-si pierde viata intr-un accident aviatic.

In Europa rata tuturor accidentelor s-a imbunatatit de la 0,98 per milion de sectoare in 2022 pana la 0,48 accidente in 2023. Aceasta rata este mai buna decat media pe 5 ani a regiunii. Regiunea are un risc de accident mortal egal cu zero din 2018. Cea mai mare proportie de accidente au fost legate de malfunctionarea trenurilor de aterizare.

Aceste date demonstreaza inca o data ca zborul este cel mai sigur mod de transport. Siguranta zborurilor este prioritatea numarul 1 in aviatie - iar acest lucru se reflecta in performanta din 2023.

Articole similare

Aeroportul din Chisinau va avea un nou cod IATA — RMO
Aeroportul din Chisinau va avea un nou cod IATA —…
Cum zbori direct spre Campionatul European de Fotbal 2024
Cum zbori direct spre Campionatul European de Fot…
Zbor direct Chisinau - Istanbul Sabiha Gökçen cu Pegasus Airlines
Zbor direct Chisinau - Istanbul Sabiha Gökçen cu …
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate